Marja Timmer

Door Marja Timmer

Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken? Die vraag werd mij gesteld toen ik geïnterviewd werd door BoeddhaMagazine omdat ik kok ben en in het zenboeddhistisch centrum de Noorder Poort in Drenthe kook. Meestal voor groepen tussen de 20 en 35 mensen. Dus de maaltijden die ik bereid zijn ‘groepsmaaltijden’. Rijst of granen met een saus van kikkererwten, groente en een salade bijvoorbeeld.

Of dat specifiek “zen” koken is? Nee, dat denk ik niet. Misschien wel  de manier waarop ik aan het werk ben in de keuken. Maar om dat hier uit te leggen voert te ver.

Koken op een plek waar retraites worden gehouden is dankbaar werk. Mensen proeven veel meer dan thuis. En eten veel bewuster. Mede daardoor zijn ze altijd erg enthousiast over de maaltijden. Deze linzenruiten bijvoorbeeld, is een gerecht dat ik regelmatig maak als ik voor een groep kook. En altijd komen mensen navragen wat het recept ervoor is. Dus bij deze:

Ingrediënten (voor ca. 4 personen)

  • 150 gram rode linzen
  • kruiden bouillon
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eieren
  • 1 tl majoraan
  • 1 tl thijm
  • zout en peper
  • geraspte kaas

Snijd de uien fijn. Pers de knoflook uit. Fruit de uien en de knoflook in een hoge pan, in wat olie. Doe de linzen er bij als de ui glazig is. Laat even meebakken en voeg er dan anderhalf zoveel water aan toe. Laat dit mengsel pruttelen tot de linzen gaar zijn.

Vet ondertussen een lage ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Maak het linzenmengsel op smaak met kruidenbouillon, eventueel wat zout, peper en kruiden.

Linzenruiten uit de oven.

Linzenruiten uit de oven.

Haal de pan van het vuur en voeg er de (losgeklopte) eieren aan toe. Giet dit mengsel in de ovenschaal. Doe er wat geraspte kaas overheen en zet het gerecht een half uur ( of tot het een stevige koek geworden is) in de oven. Snijd het in vierkante stukken of ruiten.  Serveer de linzenruiten  bijvoorbeeld met rijst, een groene groente en salade.

Je kunt op dit recept eindeloos variëren. Andere kruiden gebruiken (rozemarijn, oregano, peterselie) . Of je kunt er noten aan toevoegen of champignons. Ook voeg ik er wel eens wat oud verkruimeld brood aan toe. Dan wordt de linzenkoek wat steviger.

Marja Timmer is niet alleen een begenadigd kok maar ook een veelzijdig kunstenaar. Haar werk is te zien  in Het Atelier van het Boeddhistisch Dagblad.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: B'eter en Boeddhistisch leven 

3 reacties op Linzenruiten

  1. De Noorder Poort… in Groningen? Goh… ;-)

  2. Joop Ha Hoek schreef:

    We hebben het centrum wat kilometers opgeschoven, het staat nu in Drenthe.

Menu