Met nog enkele feestdagen voor de boeg, of omdat we elke dag mogen vieren dat we leven, vandaag twee variaties op eerder geplaatste recepten en twee nieuwe eenvoudig te maken salades. Dit is mijn laatste bijdrage in 2013, ik wens iedereen vanaf deze plek een gelukkig, gezond, en knurd 2014. Knurd is hier geïntroduceerd door Edel Maex (https://boeddhistischdagblad.nl/totally-knurd/) en betekent zoiets als “The opposite of being drunk, it’s as sober as you can ever be. It strips away all the illusion, all the comforting pink fog in which people normally spend their lives, and lets them see and think clearly for the first time ever.” Een prachtig woord. Na een halve eeuw de wereld aanschouwd te hebben door een roze bril, is voor mij dit jaar het moment aangebroken om die bril af te zetten en de eerste voorzichtige schreden te zetten op het achtvoudige pad, te beginnen met juist begrip, juiste visie. Knurd dus, ook als mijn goede voornemen voor 2014.

  1. Pompoenchocoladepepernotenstudentenhavertaart

Ik hou van recepten waarmee ik eindeloos kan variëren al naar gelang de ingrediënten die ik in huis tegenkom. De pompoenchocoladetaart van enkele weken geleden blijkt er zo eentje te zijn. Voor mijn verjaardag heb ik niet alleen chocoladeletters erin verwerkt, maar ook allerhande restjes, zoals chocoladerozijnen, pepernoten en studentenhaver. Mijn kinderen hebben de kwalijke gewoonte om enthousiast nieuwe zakken, dozen en repen chocolade, koekjes en dergelijke aan te breken, en de belangstelling te verliezen als er nog maar een restje van over is. Regelmatig kom ik dus achter in de kast allerlei restjes tegen. Tegenwoordig zit al dat spul in een grote afsluitbare doos, wat het gemakkelijk maakt om het een beetje te managen voordat restjes echt te oud zijn om nog te verwerken.

pompoenchocoladepepernotenstudentenhavertaart

pompoenchocoladepeper
notenstudentenhavertaart

De eerste tip van vandaag is dus: maak eens een pompoenchocoladepepernotenstudentenhavertaart of een variatie daarop met ingrediënten die bij jou thuis nodig opgemaakt moeten worden. Het smaakt verrassend lekker, zeker als je bedenkt dat er geen boter, room, eieren of suiker (behalve natuurlijk de suiker uit de chocolade en de pepernoten) aan te pas komen. De taart blijft ook lang lekker, en was zelfs na een week nog goed te eten (ik had 4 taarten gemaakt voor 3 verjaardagen dus er was wat overdaad). Zie voor het basisrecept  https://boeddhistischdagblad.nl/beter-twee-heiligen-en-een-pompoenchocoladetaart/

  1. Groene hummus

Velen kennen de hummus op basis van kikkererwten, die je tegenwoordig zelfs bij de supermarkt kunt kopen. Het recept daarvoor had ik al in mijn allereerste bijdrage gegeven (zie https://boeddhistischdagblad.nl/beter-proef/), en ik heb ook al eens Ethiopische hummus gemaakt met gedroogde snijbonen en zonnebloempitten (https://boeddhistischdagblad.nl/beter-peulenparade-ethiopische-recepten-linzen-bonen/). Maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk op dit thema, zoals groene hummus op basis van doperwten. Geschikt als dipsausje of salade op feestjes (serveren met bijvoorbeeld stukjes winterpeen en bleekselderij, met een homp Turks brood, of op toastjes) en als veganistisch broodbeleg.

  • 400 gram diepvries doperwtjes
  • 1 flinke eetlepel tahin (sesampasta, Islamitische supermarkt of natuurvoedingswinkel)
  • Sap van ½ citroen, of net iets meer
  • Ca. 2-3 eetlepels olijfolie
  • ½ -1 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Flinke bos peterselie en/of koriander
  • Eventueel nog toevoegen: kruiden zoals paprika, cayennepeper of djintan

Kook de doperwten bijna gaar, giet ze af en stort ze in een schaal om af te koelen. Sommige recepten spreken over koelen met ijswater, maar dat vind ik zelf onnodig gedoe. Pureer met de overige ingrediënten, bijvoorbeeld in een keukenmachine of met de staafmixer. Proef of de hummus zout, pittig en zuur genoeg is en voeg eventueel nog citroensap, knoflook en/of zout toe. Laat door en door afkoelen in de koelkast. Zelf heb ik, omdat niet iedereen van koriander houdt, de ene helft gemaakt met fijngehakte koriander, en de andere helft met fijngehakte peterselie. Beide varianten smaakten heel verschillend, en beide waren lekker. Varieer gerust door nog wat kruiden toe te voegen.

  1. Tahini salade
Salades.

Salades.

Van een vriendin uit Israël leerde ik dit supersimpele en snelle recept te maken. In Israël, en ik vermoed ook elders in het Midden-Oosten, wordt deze friszure salade bij vrijwel iedere maaltijd gegeten. Het smaakt net als hummus ook uitstekend als broodbeleg of als dipsausje op een feestje.

  • Ca. 150 gram sesampasta (Tahin, Islamitische supermarkt of natuurvoedingswinkel)
  • Sap van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel zout
  • Water (ongeveer 1 dl)

Meng met een vork de sesampasta met het citroensap, het zout en de knoflook. De sesampasta is zacht en smeuïg, en wordt bij het toevoegen van vloeistof eerst hard en korrelig om later weer zacht en smeuïg te worden. Schrik dus niet als de boel lijkt te schiften en ga rustig door met roeren en het toevoegen van water tot de gewenste consistentie is bereikt. Serveer met Turks brood of bijvoorbeeld op toastjes of plakjes komkommer.

  1. MOE-landse aardappelsalade (MOE: zo noemt rechts Nederland Midden- en Oost Europa)
Aardappelsalade.

Aardappelsalade.

In mijn familie wordt deze salade zowel op kerstavond als met oud en nieuw gegeten. Een recept met aardse ingrediënten die ook vroeger al in de winter verkrijgbaar waren, nog vóórdat we gewend raakten om peultjes, aardbeien en asperges van de andere kant van de wereld in te vliegen: ui, aardappel, wortel, knolselderij. Wel wat tijdrovend, maar kost verder bijna niets, belast het milieu niet onnodig en smaakt zowel bij de hoofdmaaltijd (mijn Tsjechische familie serveert er op kerstavond gefrituurde karper bij), opgemaakt met garnering als voorgerecht, en als broodbeleg. Zeker drie dagen in de koelkast houdbaar.

  • 4 grote aardappels
  • 2 kleine winterpenen
  • Ca. 1/3 knol selderij
  • 1 ½ ui
  • Ca. 200 gram diepvries doperwten
  • Ca. 200 gram augurken
  • Ca. 200-300 gram mayonaise
  • Sap van 1 citroen
  • Ca 1 theelepel zout
  • Voor de garnering: peterselie, plakjes tomaat, plakjes hardgekookt ei, veldsla etc.

Kook de aardappels, schoongeboend maar met schil en al (grote aardappelen halveren), in ca. 15 minuten, en de winterpeen en selderij in grote stukken in ca. 10-12 minuten net gaar, maar niet te gaar. Dat kan in één pan, prik na 10 minuten met een vork in de wortel en selderij en zodra je er goed in kunt prikken (dus de kleine stukken eerst) laat je ze in een vergiet goed uitlekken en afkoelen. De aardappels moeten gaar maar stevig genoeg zijn om in blokjes te snijden. Kook apart de doperwtjes in een bodempje water bijna gaar, giet af en laat afkoelen.

Aardappelen, wortel en selderij.

Aardappelen, wortel en selderij.

Aardappelblokjessnijder.

Aardappelblokjessnijder.

Schil de aardappels en snij ze eerst in plakjes en daarna in blokjes. Zelf gebruik ik daar een “blokjessnijder” voor, maar het kan natuurlijk ook met een mes. Voor een fraai resultaat snij je de wortel en selderij óók geduldig in mooie blokjes, maar bij gebrek aan tijd kunnen die ook grof gehakt worden, bijvoorbeeld in een keukenmachine. Hak de ui en de augurken zeer fijn. Meng voorzichtig alle ingrediënten, om de aardappelblokjes niet te pletten, en voeg zoveel mayonaise toe tot de salade de juiste consistentie en smaak heeft. Hoe meer citroensap je hebt toegevoegd, hoe minder mayonaise erin hoeft voor een
goede zoet-zuurverhouding. Proef of er nog zout of citroensap bij moet. Dit basisrecept is vrij robuust en iedereen kan naar smaak variëren met de verhoudingen tussen de ingrediënten, en met andere ingrediënten. Ook bietjes, pastinaak, en wortelpeterselie kunnen erin. Sommige mensen houden van een zoet accent en voegen ook nog een in blokjes gesneden appel toe. Zet de salade een paar uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Garneer de salade voor het opdienen met takjes peterselie, plakjes hardgekookt ei, en/of plakjes tomaat. Serveer eventueel op een bedje veldsla of rucola. Lekker als lunch met donker meergranenbrood.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: B'eter en Boeddhistisch leven Tags: pepernoten en studentenhaver 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu