Dit keer weer een plantaardig recept! Als kind was ik al dol op tomaten-crème soep, vóóral als ik ziek was. Sinds ik meer plantaardig eet, zoek ik regelmatig naar varianten van mijn favoriete gerechten van vroeger die net zo vol van smaak zijn, maar géén room, kaas, melk, ei of vlees bevatten. Mijn ‘ouwe’ tomaten-crème soep is een van de gerechten waarbij me dat goed is gelukt met witte bonen en rijstroom.

Hieronder vind je een ‘snel klaar’ versie van mijn vegan tomaten-crème soep. Altijd goed om een super smakelijk én makkelijk recept achter de hand te hebben, toch?

Ik maakte een variant op deze soep (met verse tomaten) onlangs voor een lunch met maar liefst 105 personen. Het afgelopen najaar heb ik namelijk de transitie van amateurkok naar professionele cateraar gemaakt. Met mijn bedrijf Lovingly Wholesome (‘liefdevol’ en ‘gezond’) sta ik sinds begin januari van dit jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De eerste klussen stroomden al binnen. Zo maakte ik deze soep voor een grote groep leraren van een middelbare school in de buurt, en gesmuld werd er! Ik wens jou ook alvast veel eetplezier met dit recept…

Ingrediënten (3-4 kommen):

  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikken witte bonen of limabonen
  • 0,5 L tomatenpassata
  • 3 eetlepels donkere sojasaus (ik hou van tamari, verkrijgbaar bij bio supermarkten)
  • 2 theelepels vegan Worcester saus (verkrijgbaar bij in ieder geval Ekoplaza, merk Biona)
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 mespuntje zwarte peper
  • 1 cup water (ongeveer 250 ml)
  • wat olijfolie
  • 4 eetlepels rijstroom
  • handjevol verse basilicum, in stukjes gescheurd

Snij de ui fijn en bak met wat olie in een koekenpan gedurende 5 minuten op middelhoog vuur. Pers de knoflook en voeg na 5 minuten toe, samen met de gedroogde basilicum, draai het vuur nog iets lager en bak nog 5 minuten mee terwijl je af en toe in de pan roert.

Voeg de gehele inhoud van het blik bonen (ook het vocht!) toe aan de bak van een keukenmachine (of als je die niet hebt, maar wel een staafmixer, pak dan een losse kom). Voeg de gebakken ui en knoflook, de sojasaus en de Worcestersaus toe en wat er nog aan tomatenpassata bij past (als dat niet alles is, is het niet erg). Mix alles door en door, tot het een gladde sausbasis is. Voeg de inhoud dan toe aan een ruime pan, meng de rest van de tomatenpassata er door, en het water, de verse basilicum en de peper. Laat dan zachtjes opwarmen. Garneer met wat rijstroom en/of een scheutje lekkere olijfolie. Smaakt goed met knapperig brood! Smakelijk eten.

Bereidingstijd +/- 20 min.

 

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep

  1. MJ schreef:

    Ik mis de verse tomaten…?

Menu