In het boeddhistisch Pakhuis van verlangen worden naar inzicht van de redactie zeer lezenswaardige achtergrondverhalen over het boeddhisme en spiritualiteit een tijdje op de leestafel van de bibliotheek gelegd. Op deze pagina kunnen lezers door de link aan te klikken kennis nemen van de inhoud. Hiermee komt de redactie tegemoet aan de wens van auteurs die soms maandenlang aan hun tekst hebben gewerkt en- door de dagelijkse verversing van de inhoud van de krant, hun geesteskind soms al na een dag het archief in zien verdwijnen. In de meeste gevallen een week na eerste publicatie worden de teksten uit het pakhuis verwijderd maar zijn terug te vinden via onze zoekmachine.

 

Buddha at the Gas Pump – spirituele ervaringen bespreekbaar maken.

Door Paula Kuitenbrouwer op 1 juli 2019

Hoe onderhoud, verbreed en verdiep je je kennis over spirituele ontwikkeling? Door te mediteren, te lezen, of te luisteren naar ervaringsverhalen. ‘Buddha at the Gas Pump‘ leerde ik kennen toen de initiatiefnemer Rick Archer ongeveer 120 ‘spiritually awakening’ mensen had geïnterviewd. De teller staat inmiddels op 500+.

Klik hier om de volledige tekst te lezen.

 

De vele gezichten van het geluk

door Erik Hoogcarspel op 9 juli 2019

Wanneer ben je nu echt gelukkig? René Froger bezong dit 20 jaren geleden in het lied ‘Een eigen huis’:

“Ja, alles, alles kan een mens gelukkig maken,
Een zingende merel, De geur van de zee,
Ja, alles, alles kan een mens gelukkig maken,
De zon die doorbreekt, Een vers kopje thee”.

Klik hier om de volledige tekst te lezen

 

Sociale aspecten van het vroege boeddhisme – deel 6 en slot

door Patrick Versavel op 10 juli 2019

De Boeddha was een spiritueel leraar die een pad naar de bevrijding van het lijden onderwees. Maar in het vorige delen bleek ook dat hij een visie had op politieke, sociale en economische vraagstukken uit zijn tijd. Maar in welke mate had hij maatschappelijke idealen die hij met de oprichting van de bhikkhu sangha (de gemeenschap van monniken) actief probeerde te realiseren. Was hij naast spiritueel leraar ook een maatschappelijk hervormer? De meningen daarover zijn onder boeddhisten en religiewetenschappers verdeeld. Een overzicht.

Klik hier om de volledige tekst te lezen

Wat de Boeddha niet gezegd heeft

door Kees Moerbeek op 11 juli 2019

Spreuken die aan de Boeddha worden toegeschreven vind je overal, op wenskaarten, op mokken, op T-shirts en wat al niet meer. De meeste daarvan heeft de Boeddha niet gezegd, kan hij nooit hebben gezegd.

Klik hier om de volledige tekst te lezen

Categorieën: Achtergronden, Boeddhisme, Media
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu