Het filosofische ei van Columbus
Jan Warndorff: 'Filosofie is te omschrijven als een hardnekkige poging om tegen de stroom van het denken in te roeien. Het wil terug naar de bron, terug naar het beginpunt; terug naar wat vanuit zichzelf aanwezig is, voordat mensen beginnen te denken en waardoor mensen beginnen te denken. Maar met elk woord dat het aan deze poging besteedt, met elk idee dat het formuleert, drijft het denken daar juist van af.'
“…kritischer te kijken naar de manier waarop sangha’s nu zijn georganiseerd en de rol die er wordt toegekend aan de leraar.”
Nee, het gaat niet om de rol van de leraar. Het gaat erom hoe de RELATIE leraar / leerling wordt opgevat. De rol van leraar en de rol van leerling hangt helemaal af van hoe hun RELATIE uitdrukkelijk of stilzwijgend wordt gedefinieerd. Het gaat hier om een werkrelatie. Het is anno 2018 tijd dat meditatieles geven en meditatieles krijgen gedefinieerd wordt als wat het in feite is: werk. En voor alle duidelijkheid: ‘werk’ is wat je doet om vrije tijd te hebben om te eten, keuvelen en integrerend te suffen. Het probleem van boeddhistische sektes (sangha is de verhullende term) als Rigpa en Shambala is dat geen enkele leerling vrije tijd heeft. En dat alleen de leraar wordt toegestaan zijn werktijd als vrije tijd te beschouwen. Het interview in het bovenstaande stuk geeft daarvan een paar niet mis te verstane illustraties. Wat mij betreft is bovenstaand interview met Nawang het meest informatieve van de vierdelige serie over de Tibetaanse missionaris Sogyal en zijn strapatsen.