Tel je ademhaling van 1 t/m 10 dat is alles. Je komt nu al twee maanden hier om te mediteren,  bij de thee zegt je dat het je niets oplevert, dat er niets verandert. Ik kan mijzelf niet volledig op mijn oefening storten. Hee,.. dit overkomt je buurman niet, kijk naar jezelf. Het ego maakt alles smerig, laat vallen. Ikke, mij, mijn, als je dit niet los laat blijf je vast zitten in je kleine zelf gekozen gevangenis. Zolang je het vasthoudt zult je niet vrij zijn, zolang je aan loslaten tracht te ontsnappen ben je niet vrij. Wil je dit leven zoals je nu leeft in verwarring eindigen? Alles om je heen, alles buiten jezelf drukt je op het feit dat je niet gelukkig bent. Daarom moet je ontwaken er is geen ontsnappen mogelijk.

Je zit recht, je hebt je vastgebeten in je oefening, je bent helder, alert. Maar voor iedereen hier geldt, als je maar een klein beetje onvoorzichtig bent dan ben je het zo weer kwijt. Blijf er bovenop zitten, bijt je er in vast. Je hoofd tolt van de gedachten telkens weer de zelfde patronen. Veel van jullie hebben hier nu last van, zeg maar eens dat het niet zo is. Een heldere geest zonder valse voorstellingen?

En bij de thee zeg je, ‘Het levert niets op, ik kom geen stap vooruit. Hoezo? Smaakt de thee niet lekker? Mankeert er iets aan de thee? Kijk om je heen, vertel me wat is er niet goed, wat deugt er hier niet?

Hier..NU… laat het los.

Monnikje

 

 

Zeshin cartoon bij meditatie

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Categorieën: Columns en Zen Tags: meditatie, onrust, stilstand, en thee 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu